Steak kopen? Waar moet een perfecte steak aan voldoen?

Een goede steak kopen wordt een ware traktatie voor elke liefhebber van vlees. Maar wat maakt een steak nu echt perfect? Hier zijn de belangrijkste factoren waaraan een steak moet voldoen om een onvergetelijke smaakervaring te bieden. Het is onze 43 jarige ervaring als marktslager die u leest.
Steak kopen van goede kwaliteit vlees
De basis van een geweldige steak begint bij de kwaliteit van het vlees. Koop een goed stuk rundvlees, bij voorkeur van een koe die op een natuurlijke en gezonde manier is grootgebracht. Vraag je marktslager Cathy.
Steak kopen van kwaliteitsrassen zoals Franse Limousin en Belgische dikbil staan garant voor malsheid en smaak. Dit zijn de runderen die wij dan ook verkopen. Ook de marmering, de dunne vetadertjes in het vlees, speelt een cruciale rol.
Hoe beter de marmering, hoe sappiger en smaakvoller de steak. Belgische dikbil is meer gemarmerd dan een Limousin. Het Limousine rund neigt dan ook naar een iets drogere smaak. Wij nemen dan ook altijd Belgische dikbillen voor de steak.
Rijping steak
Vlees moet rijpen om de beste smaak te ontwikkelen. Er zijn twee rijpingstechnieken: natte rijping (wet-aging) en droge rijping (dry-aging). Bij natte rijping wordt het vlees vacuüm verpakt en enkele weken bewaard, terwijl droge rijping plaatsvindt in een gecontroleerde omgeving met lage luchtvochtigheid.
Dry-aged steak heeft een diepere, meer uitgesproken smaak, wij zelf vinden het te ver gaan. Het vlees ruikt dan niet prettig. Als marktslager laten wij de steak altijd 3 tot 4 weken rijpen in het vacuüm in de koelcel op 2,3 °C.
Juiste dikte steak
Een goede steak moet dik genoeg zijn om een perfecte balans tussen een sappige binnenkant en een knapperige buitenkant te behouden. Een dikte van ongeveer 2,5 tot 3,5 centimeter is ideaal.
Dunne steaks garen te snel en verliezen hun sappigheid, terwijl te dikke steaks lastiger gelijkmatig te bereiden zijn. Onze steaks worden ook gebruikt voor Surf en Turf, het beste uit zee en van het land.
Steak kopen en de bereiding
De bereiding van een steak bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke smaak en textuur. Het begint met een goed voorverwarmde pan of grill. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan of een barbecue op hoge temperatuur. Als je een goede steak hebt gekocht dan is het belangrijk dat u deze minimaal 1 uur buiten de koeling legt, het beste is op kamertemperatuur leggen.
Iedereen heeft zijn eigen recept, maar belangrijk is het zout en de peper. Verder hebben wij ook nog speciale steakkruiden op de markt en hier thuis voor de bestellingen. Voor een perfecte korst is het belangrijk om het vlees niet te vaak om te draaien tijdens het bakken. Dus 1 keer draaien!
Juiste garing van de steak
De gewenste garing verschilt per persoon, maar voor de beste smaak en textuur is medium-rare (ongeveer 50-54°C) ideaal. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig en vol van smaak blijft. Een vleesthermometer is handig om de exacte temperatuur te meten:
- Rare: 48-50°C
- Medium-rare: 50-54°C
- Medium: 54-58°C
- Medium-well: 60-64°C
- Well-done: 65°C en hoger
Persoonlijk vind ik 50°C de ideale garing voor de steak. Je proeft de kwaliteit van het vlees. Wilt u Well-done dan zou ik niet voor exclusief vlees gaan, dat is zonde van het geld. Vraag uw slager dan naar een lekker Ezelstukje of stukje Bavet. Dit is ook prima vlees. De marktslager heeft het allemaal. Bel Cathy voor een bestelling op 06-45754325.

Rusten voor de perfecte smaak
Na het bakken is het cruciaal om de steak minstens vijf tot tien minuten te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen binnen het vlees, wat leidt tot een malser en sappiger resultaat. Let op.
Rusten doe je door aluminiumfolie over het vlees te plaatsen. Let op! Omdat de steak gaat doorgaren zou ik het vlees eerder uit de pan halen. Wilt u bijvoorbeeld de steak bereiden op 48-50°C? Ik raad u aan om de steak uit de pan te halen op een temperatuur van 44°C.
De juiste begeleiding
Een steak is het lekkerst met een simpele, maar smaakvolle begeleiding. Denk aan een klassieke bearnaisesaus, knoflookboter of een peperroomsaus. Combineer dit met gegrilde groenten of een luchtige aardappelpuree voor een mooie ervaring.
Wij zijn geen koks, u kan de gekochte steak gewoon kruiden zoals u het zelf wenst. Wilt u wat anders dan steak eten kijk dan op onze pagina rundvlees. Ook verkopen wij wild van eigen jacht. Kijk op de pagina wild.
Voor de eerste keer steak eten?
Heeft u de goede kwaliteit vlees gekocht bij de marktslager en heeft u de steak minimaal 1 uur buiten de koelkast laten bijkomen? U kan dan weinig meer fout doen. Het belangrijkste heeft u gedaan. Met deze richtlijnen maak je de perfecte steak die elke vleesliefhebber zal waarderen. Smakelijk eten! Bestel tijdig bij ons het vlees.
Recept steak met rode wijnsaus

Steak kopen op de markt, dan ook een goed recept van de marktslager. Steak met een rijke, fluweelzachte rode wijnsaus is perfect voor een luxe diner. De combinatie van een sappige stukje rundvlees en een diepe, hartige saus maakt dit gerecht geweldig.
Benodigdheden
Ingrediënten voor de steak:
- 2 steaks naar keuze (vraag Cathy de marktslager naar om de steak)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel roomboter
- 2 takjes verse tijm of rozemarijn
- 2 teentjes knoflook (geplet)
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Ingrediënten voor de rode wijnsaus:
- 200 ml rode wijn (bij voorkeur Malbec, Merlot of Cabernet Sauvignon)
- 100 ml runderbouillon
- 1 sjalot (fijn gesneden)
- 1 eetlepel roomboter
- 1 theelepel bloem of maizena (optioneel, voor een dikkere saus)
- 1 theelepel honing of suiker (optioneel, om de zuurgraad te balanceren)
- Zout en peper naar smaak
Stap 1: De Steak voorbereiden
- Haal de steaks 60 minuten voor het bakken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Dep de steaks droog met keukenpapier en bestrooi ze royaal met zeezout en zwarte peper aan beide kanten.
Stap 2: De Steak Bakken
- Verhit een pan met dikke bodem (bij voorkeur gietijzer) op hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en laat deze goed heet worden.
- Leg de steaks in de pan en bak ze zonder te bewegen 2,5 minuut aan één kant tot een mooie korst ontstaat.
- Draai de steaks om en voeg 1 eetlepel roomboter, de geplette knoflook en de takjes tijm of rozemarijn toe.
- Schep de gesmolten boter met een lepel over de steaks terwijl ze verder bakken.
- Controleer de kerntemperatuur met een vleesthermometer:
- Rare: 48-50°C
- Medium-rare: 52-55°C
- Medium: 56-60°C
- Haal de steaks uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Het rusten van het vlees is belangrijk. De vleessappen verdelen zich dan door de steak heen. Let op, tijdens het rusten gaard de steak verder. Wilt u uw steak rare? Haal dan de steak uit de pan als hij 44°C aangeeft op de kerntemperatuurmeter. Tijdens het rusten heeft u precies tijd genoeg voor de rode wijn saus.
Stap 3: De rode wijnsaus maken
- Gebruik dezelfde pan waarin de steaks zijn gebakken (zonder de kruiden en knoflook).
- Voeg de fijngesneden sjalot toe en bak deze op middelhoog vuur tot hij zacht en glazig is.
- Giet de rode wijn in de pan en schraap de aanbaksels los voor extra smaak.
- Laat de wijn tot de helft inkoken (ca. 5-7 minuten).
- Voeg de runderbouillon toe en laat nog 3-5 minuten sudderen.
- Optioneel: Meng een theelepel bloem of maïzena met een beetje water en voeg toe om de saus iets dikker te maken.
- Roer er een klontje boter door voor een zijdezachte textuur en breng op smaak met zout, peper en een theelepel honing of suiker. Let op, stukje puur chocolade doet het ook goed.
Stap 4: Serveren
- Snijd de steak tegen de draad in voor de beste textuur.
- Schep de rode wijnsaus eroverheen of serveer apart.
- Lekker met gegrilde groenten, aardappelpuree of een frisse salade.
Als groente gebruiken wij altijd een reepje rode en groene paprika, uienring, groene asperge.
Geniet van je steak met rode wijnsaus! 🍷🥩
Wat drinken wij erbij?
Rode wijn, Malbec.